You are currently viewing Aktualne stanowisko prokuratury w strażackiej sprawie

Aktualne stanowisko prokuratury w strażackiej sprawie

W jednym z tegorocznych Pulsów pisaliśmy o tym, że od kilkunastu miesięcy trwa postępowanie prokuratorskie, mające na celu wyjaśnienie, gdzie podziały się pieniądze przeznaczone na opłatę czynszu za wynajem pomieszczeń od Państwowej Straży Pożarnej w Pyrzycach dla Ochotniczej Straży Pożarnej z Pyrzyc. Dotychczas prokuratura, zasłaniając się dobrem śledztwa, nie udzielała na ten temat żadnych informacji, sytuacja uległa zmianie w związku z postawieniem pierwszych zarzutów podejrzanym. „Prokuratura Okręgowa w Szczecinie nadzoruje postępowanie w związku z podejrzeniem popełnienia przestępstw dotyczących między innymi niedopełnienia obowiązków służbowych przez osoby pełniące funkcje w Ochotniczej Straży Pożarnej w Pyrzycach, także w Komendzie Powiatowej Straży Pożarnej w Pyrzycach. Na chwilę obecną zarzuty usłyszały łącznie trzy osoby, tak jak wspomniałam, są one związane z niedopełnieniem obowiązków służbowych, to jest przestępstwo z artykułu 231 Kodeksu Karnego. Postępowanie w chwili obecnej jest kontynuowane, niestety, na zaplanowane w najbliższym czasie kolejne czynności procesowe nie mogę pana poinformować o dalej idących szczegółach dotyczących treści tych zarzutów, mogę jedynie w chwili obecnej zasygnalizować, czego one dotyczą. Jednocześnie w stosunku do dwóch podejrzanych prokurator po przedstawieniu zarzutów zastosował środki zapobiegawcze o charakterze wolnościowym. To jest między innymi dozór policji połączony z zakazem kontaktowania się oskarżonych ze wskazanymi przez prokuratora osobami, a dodatkowo zakaz opuszczania kraju, a w stosunku do jednego z podejrzanych poręczenie majątkowe” – powiedziała naszej redakcji prokurator Joanna Biranowska – Sochalska, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Szczecinie. Na dopytanie, czy jeszcze komuś postawione zostaną zarzuty w tej sprawie i o jakich kwotach mówimy, usłyszeliśmy od pani rzecznik – „Postępowanie jest w trakcie”.

PP