Pierwszy Festiwal Tradycji Pomorza Zachodniego za nami – był okazją do prezentacji bogactwa kulturowego i tradycji kulinarnych regionu, a także lokalnego rękodzieła oraz aktywności, jakie podejmują mieszkańcy poszczególnych sołectw województwa. Program festiwalu był bardzo bogaty, a zorganizowane atrakcje cieszyły się dużym zainteresowaniem. Prowadzone były m.in. warsztaty z garncarstwa przez Pracownię Gliniany Kogucik oraz gra terenowa, w której uczestniczyło ponad 70 rodzin. Wspomniana gra zorganizowana przez pracowników Ogrodów zyskała wielką aprobatę. W pawilonie ogrodowym odbyła się Gala Sołtysa, podczas której rozstrzygnięto wojewódzki konkursu „Sołtys Roku” .
Organizatorzy festiwalu zadbali o różnorodny program, dlatego w trakcie wydarzenia można było obejrzeć spektakle przygotowane przez Teatr Polski w Szczecinie oraz Teatr Lalek Pleciuga.
Na folwarku odwiedzających Przelewice kusiły lokalne smaki w przestrzeni „Alei Zachodniopomorskie Smaki” – przepyszne produkty tradycyjne tj. zakwasy buraczane
z Dębna, miody pitne – Skarby Templariuszy, Ryby z Wyspy Wolin, Miody Pojezierza Drawskiego, kołobrzeskie piwo Colberg. Odwiedzający zostali również oczarowani produktami prezentowanymi przy stanowiskach z rękodziełem. Wyjątkowe maskotki szyte ręcznie, drewniane ozdoby, niepowtarzalna biżuteria… Koła Gospodyń Wiejskich bez wątpienia stanęły na wysokości zadania prezentując wyśmienite, regionalne potrawy, wyroby i rękodzieła.
W drugi dzień festiwalu odbył się Pierwszy Przegląd Zespołów i Kapel Ludowych
z terenu województwa, w którym uczestniczyło 20 zespołów. Gwiazdą Przeglądu
i jurorami byli członkowie Kapeli Karpati, którzy na zwycięzców wytypowali Kapelę Ludową PYRZYCZANIE.
W ciągu dwóch dni na muzycznej scenie wystąpiło wiele zespołów regionalnych, solistów, a także Kapela Karpati oraz Feel.