Winnica Bekasiak w Pyrzycach

Winnica Bekasiak w Pyrzycach

         Podczas spotkania noworocznego zorganizowanego przez burmistrz Pyrzyc, a mającego miejsce w ubiegłym tygodniu, odbyła się prezentacja i degustacja win z Winnicy Bekasiak. Mimo że na rynku winiarskim winnica działa już od kilku lat, to dla wielu obecnych na sali była to spora niespodzianka. Dlatego postanowiliśmy naszym czytelnikom zaprezentować prace i osiągnięcia twórców winnicy Pawła i Huberta Bekasiaków.
Ryszard Tański – Skąd pomysł na założenie winnicy i produkcję wina w gminie Pyrzyce? Nie łatwiej byłoby uprawiać buraki, pszenicę itp. jak inni pyrzyccy rolnicy?
Paweł Bekasiak – W tym roku mija 50 rok mojej pracy w sadownictwie (w Pyrzycach od 1980) zła koniunktura w produkcji jabłek( np. likwidacja przetwórni w Lipianach ,ceny jabłek przemysłowych )wymogła restrukturyzację nasadzeń i pojawił się pomysł na winorośl. Pomysł przerodził się w pasję i tak zaczęła się nasza przygoda z winiarstwem.
Ryszard Tański – Co jest trudniejszym zadaniem, co wymaga większej wiedzy i nakładów pracy, sad, którym zajmowaliście się dotychczas czy prowadzenie winnicy?
Paweł Bekasiak – Prowadzenia winnicy uczymy się od 10 lat, przed nami długa droga
Ryszard Tański – Mamy coraz cieplejszy klimat, ale czy już na tyle jest ciepło, by urosły na ziemi pyrzyckiej dorodne winogrona zdatne na dobre wino?
Paweł Bekasiak – Na sukces uprawy ma wpływ wiele czynników takich jak na przykład gleba , nasłonecznienie , suma temperatur, odpowiednio dobrane odmiany winorośli. Obecne rezultaty potwierdzają tezę , iż można i w Pyrzycach znaleźć sprzyjające uprawie gleby i stworzyć warunki dla uprawy z sukcesem.
Ryszard Tański – Jakie gatunki wina produkujecie ?
Hubert Bakasiak- Obecnie mamy wina białe z odmiany Solaris jak również czerwone, które jest kupażem kilku szczepów. W przyszłym roku wachlarz win będzie już szerszy, ponieważ dojdą wina z innych odmian, które w tym sezonie wejdą w okres owocowania. W niedalekiej przyszłości na pewno pojawi się wino różowe, w planach jest również produkcja win musujących.
Ryszard Tański – Jak oceniają wasze wino fachowcy w tej dziedzinie, są już jakieś sygnały oceny?
Hubert Bekasiak – W 2016 zdobyliśmy na Konkursie Win w Zielonej Górze srebrny medal za wino białe , a w 2019 dwa srebra za nasze wina czerwone .Więc, jak widać, nasze wina zostały przez jury docenione, z czego bardzo się cieszymy , ale najważniejszym jest to, by wino smakowało naszym konsumentom, żaden medal nie cieszy tak bardzo jak pozytywna opinia klienta.
Ryszard Tański – Na spotkaniu noworocznym burmistrz Pyrzyc wielu dowiedziało się po raz pierwszy, że w gminie Pyrzyce jest winnica i produkowane jest wino, a wy działacie już 10 lat, ukrywaliście się?
Paweł Bekasiak – Uczyliśmy się. To bardzo stara dziedzina, lecz my byliśmy (jesteśmy) wyspecjalizowani w produkcji sadowniczej tj. jabłonie grusze ,śliwy czereśnie więc potrzebowaliśmy czasu na naukę. W 2010 nasadziliśmy w tym celu małą parcelę, aby zgłębiać wiedzę winiarską, poza tym na pierwsze owoce trzeba było nam czekać 3 lata, więc dopiero po tym okresie mogliśmy przejść do procesu winifikacji i produkcji pierwszych butelek, czas leci ….
Ryszard Tański – Jakie plany ?
Paweł Bekasiak – Plany na przyszłość są oczywiste, młodzi następcy będą tę dziedzinę rozwijać przez rozbudowę winnicy i winiarni oraz stworzenie warunków pod enoturystykę.
„Jest to bardzo ciekawe i odważne przedsięwzięcie, liczę na sukces pierwszej winnicy na terenie naszej gminy. Mam nadzieję, że w winach z Winnicy Beksiak zasmakują nie tylko mieszkańcy Pyrzyc, ale zyskają one również uznanie smakoszy wina w Polsce i poza granicami” – powiedziała po prezentacji burmistrz Marzena Podzińska.

RT

Close Menu
error: Content is protected !!